Scoren als debutant voor Ajax, ook spits Brobbey doet het

Van alle spelers van Ajax heeft Brian Brobbey het beste gevoel aan het thuisduel met Fortuna Sittard (5-2) overgehouden. Scoren tijdens je debuut in de hoofdmacht, het lijkt soms wel normaal bij de club uit Amsterdam. Maar je moet het nog wel even doen.

Brobbey hoeft zijn doelpunt niet in te sturen voor de Ferenc Puskás Award, de prijs van wereldvoetbalbond FIFA voor de allermooiste treffer van het jaar. Hij kreeg nog net een been tegen de bal nadat David Neres de paal had geraakt (3-1). “Maar hij zat er in “, stelde de dolgelukkige Amsterdammer. “Daar ging het om.”

Johan Cruijff scoorde tijdens zijn eerste competitiewedstrijd voor Ajax, net zoals Frank Rijkaard, Marco van Basten en Patrick Kluivert en nog heel veel anderen. “Een prachtig lijstje”, glunderde Brobbey. “Ik speel hier nu tien jaar, hier heb ik zo lang aan gedacht. Ik kon er niet van slapen vannacht, zo zenuwachtig was ik. Debuteren met een doelpuntje, dacht ik maar steeds.”

The Beast

Als je Brobbey ziet, zou je niet zeggen dat hij pas 18 jaar jong is. ‘The Beast’, noemen ze hem op jeugdcomplex De Toekomst. Zelfs als volwassen verdediger moet je wel een heel forse overtreding maken om hem neer te krijgen. Als je er maar half in gaat tegen Brobbey, dan is de kans groot dat jezelf op de grond belandt.

Brobbey was topscorer in alle jeugdteams van Ajax waarin hij speelde. “Maar conditioneel kon het allemaal beter”, vertelde trainer Erik ten Hag. “Daarom was hij vaak geblesseerd. Dit seizoen zijn we nadrukkelijk met hem aan de slag gegaan. We hebben hem rustig gebracht. Hij is met het eerste elftal op trainingskamp gegaan. Vervolgens een keer een hele wedstrijd voor Jong Ajax gespeeld. En toen weer eens twee wedstrijden in drie dagen. Hij wordt sterker en sterker nu. Wij trainen en proberen te spelen op het niveau van de Champions League. Dat is ook omschakelen voor Brobbey. Hij moet nu ook stappen blijven maken.”

Traoré

Lassina Traoré lijkt voorlopig de eerste keus van Ten Hag voor de positie van centrumspits. Maar Dusan Tadic. Zakaria Labyad en Klaas-Jan Huntelaar waren dit seizoen ook al de nummer 9 van Ajax. Het contract van Brobbey loopt na dit seizoen af. Heeft hij bij een andere club niet meer kans op speeltijd? “Natuurlijk wil ik bij Ajax blijven”, haast hij zich te zeggen. “Met dat contract komt het echt wel goed. Ik ben zo blij met mijn debuut, ik kan het haast niet uitleggen.”

Davy Klaassen snapt hoe Brobbey zich voelt. Hij debuteerde negen jaar geleden met een treffer tegen NEC. “Als ik daar aan denk, dan krijg ik nog steeds kippenvel”, zei hij. “Net zoals Brobbey nu, prachtig toch?”

Bron: RTL Nieuws